Tradycyjne Hiszpańskie słodycze

Słodycze są ogromną częścią hiszpańskiej kuchni – każdy z regionów ma swój własny przysmak, którym może się poszczycić. Nasze kubki smakowe przejdą przez gęste, kremowe słodycze, chrupkie, ciągnące się smakołyki, pełne słodkich, kwaśnych, orzeźwiających, sycących smaków. Hiszpania to zdecydowanie kraj dla każdego, kto kocha słodkości.

Churros
Churros to jedne z najpopularniejszych hiszpańskich słodyczy

Churros

Chociaż churros z czekoladą nie znajdziemy w żadnym z restauracyjnych menu, warto wybrać się do maleńkich kawiarenek, które zaoferują nam tę przekąskę. Przysmak ten to nic innego jak smażone ciasto, uformowane w długie, czasem grube czasem cienkie „paluchy”. Najlepiej smakują na ciepło podane z gorącą czekoladą, mleczną lub deserową.

 

Tarta de Santiago

Tarta de Santiago to inaczej tarta z migdałów, zrobiona z mielonych orzechów, cukru i jajek. Aby dodać smaku ciastu bardzo często dodawane jest słodkie wino lub skórka z cytryny. Na koniec zwieńczone zostaje cukrem pudrem. Jest to proste ciasto, pochodzące z Galicji, a konkretnie z miasta Santiago de Compostela, gdzie kończy się pielgrzymka św. Jakuba. Stąd na zakończenie na wierzchu ciasta „wytłacza się” krzyż św. Jakuba.

 

Flan

Ten klasyczny hiszpański flan jest wykonany z aksamitnego kremu waniliowego, zwieńczony słodkim i lepkim sosem karmelowym. Jego konstrukcja przypomina panne cotte – chwiejna galaretowata konsystencja uzyskana zostaje za pomocą kąpieli wodnej, w Hiszpani zwanej baño Maria. Jest to deser, który znajdziemy w każdym menu na Półwyspie Iberyjskim.

 

Crema Catelana

Kataloński krem to hiszpańska wersja delikatnego francuskiego kremu brulée. Krem z żółtka jaja zwieńczony jest cukrem, który następnie podpala się aż uzyskamy chrupką skórkę. Ten charakterystyczny smak jest tak popularny w Hiszpanii, że możemy znaleźć również lody oraz likiery o smaku właśnie „crema catalana”.

 

Tarta de Queso

Hiszpański sernik to ser w najczystszej postaci! Ciasto pozbawione jest spodu, dodatków w postaci owoców czy bakalii. Jest lekki i puszysty o intensywnym smaku sera. Góra ciasta jest zwykle bardziej sucha i chrupiąca, przypominająca w konsystencji ciastko.

 

Rosquillas

Rosquillas to tradycyjne hiszpańskie głęboko smażone pączki, charakteryzujące się puszystym ciastem i dziurą pośrodku, w stylu donata. Zazwyczaj są one przygotowywane podczas uroczystości Wielkiego Tygodnia. Chociaż istnieje wiele odmian rosquillas, te klasyczne są tworzone z kombinacji jajek, cukru, mleka, oleju, skórki cytrynowej, mąki, proszku do pieczenia i anyżu, co nadaje niepowtarzalny smak tym smakowitym pączkom. Kolejna klasyczna ich odmiana jest produkowana ze słodkiego wina muskatowego (moscatel) i zwane są rosquillas de vino.

 

Tocinillo de Cielo

Ten deser jest podobny do flan i dosłownie tłumaczy się jako „boczek z nieba” lub „mała świnka z nieba”, mimo że tak naprawdę nie zawiera żadnego mięsa. Jest to tradycyjne ciasto wywodzące się z Andaluzji w południowej Hiszpanii, jest wytwarzany tylko z żółtek jaj, cukru i wody, i ma lekką konsystencję kremu. Jest również zwieńczony cienkim syropem karmelowym.

 

Arroz Con Leche

Arroz con leche to aromatyczny deser o długiej historii, która sięga czasów, gdy Hiszpania była pod wpływem Maurów. Dzisiaj ten pudding ryżowy jest popularny w Hiszpanii (szczególnie na północy) i w całej Ameryce Łacińskiej, zawsze składając się z kilku kluczowych składników: gotowanego ryżu, mleka, cukru, paluszków cynamonowych do aromatyzowania oraz skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Niektóre są pieczone w piekarniku, a inne są przygotowywane na płycie kuchennej. Deser można podawać na ciepło lub na zimno i zaleca się dekorować go mielonym cynamonem na wierzchu.

 

Panelletes

Panellety to małe słodycze z marcepanu, które występują w różnych formach i odmianach. Są wykonane z trzech rodzajów marcepanu – dodaje się między innymi kandyzowane owoce czy dżemy. Są całkowicie naturalnym produktem wykonanym przy użyciu jak najmniejszej liczby składników, bez dodatku jakichkolwiek sztucznych barwników lub konserwantów. Te słodycze, tradycyjnie przygotowywane na święto Wszystkich Świętych, są zazwyczaj spożywane z lampką wina deserowego.

 

Quince Paste

Pasta z pigwy to niezwykła konfitura owocowa często nazywana po hiszpańsku membrillo, a czasem serem pigwowym. Ten zachwycający produkt wykonany jest z owoców pigwy, podobnych wyglądem do dużych gruszek lub jabłek, z zieloną i żółtą skórką oraz twardej, bladej „bieli” i cierpkiej miąższu.

 

Magdalenki

Magdalenki to słodkie, lekkie i puszyste hiszpańskie ciastka, które są przygotowywane z kombinacji jajek, cukru, masła, mąki, proszku do pieczenia, mleka i skórki cytrynowej lub esencji waniliowej. Wizualnie magdalenki są bardzo podobne do muffinek. W Hiszpanii najczęściej spożywa się je na śniadanie przy filiżance kawy. W przeszłości te małe smakołyki tradycyjnie wypiekano na święta i urodziny, ale obecnie można je znaleźć w Hiszpanii, w supermarketach i piekarniach.

 

Natillas

Natillas, hiszpański budyń, to tradycyjny deser przygotowywany z gotowanego mleka, żółtek, cukru, mąki, soli i wanilii. Chociaż najpopularniejsza jest odmiana o smaku waniliowym, natillas można również aromatyzować czekoladą lub turronem. Deser jest często posypany cynamonem, aby jeszcze bardziej pogłębić jego smak. Ta prosta i smaczna wersja tworzy gładki, bogaty krem o smaku cynamonu i ekstraktu waniliowego, który najlepiej jeść, gdy jest jeszcze ciepły.

 

Bunelos

Smażone w głębokim tłuszczu, złote i chrupiące buñuelos to oryginalne hiszpańskie dzieło, które stało się popularną na całym świecie ucztą. W najprostszej formie, placki te są tworzone z mleka, jajek, masła i mąki w ciasto, które zwykle jest kształtowane w kulki, a następnie smażone w głębokim tłuszczu. Najpierw zostały wykonane przez Żydów sefardyjskich zamieszkujących Półwysep Iberyjski, a poprzez kolonizację rozprzestrzeniły się na Amerykę Łacińską, gdzie nadal stanowią podstawowe danie. Buñuelos to popularna uczta chanukowa wśród społeczności żydowskich, a w społecznościach głównie chrześcijańskich w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej placki są tradycyjnie wytwarzane w Dzień Wszystkich Świętych i podczas świąt Bożego Narodzenia.

 

Turron

Ten hiszpański nugat migdałowy jest tradycyjną świąteczną ucztą w Hiszpanii i do niedawna był prawie wyłącznie wytwarzany z migdałów i miodu. Ten prosty i pyszny przysmak wykorzystuje chrupiące płatki ryżowe, dwa rodzaje czekolady i migdały dla słodkiego, bogatego smaku.

Tradycyjny hiszpański Turron
Turron idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy